Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Month: July 2024

Куќен ред – Галичка свадба 2024

ВАЖНО!

КУЌЕН РЕД – Галичка свадба 2024

Заради непречено и безбедно одржување на Галичка свадба, апелираме до сите учесници, посетители и галичани да се придржуваат до овие правила и да ни помогнат во непречено и беспрекорно организирање на настанот.

 1. Одлагање отпад:
 • Сите контејнери и кафези за одлагање отпад ќе се дислоцираат на паркингот позади хотел Неда. Камион на Јавното комунално препријатие Маврово ќе биде паркиран на патот кон Света Петка и ако некому му е неопходно за време на викендот да одложи отпад, ќе треба да го стори тоа директно во камион;
 1. Сообраќаен режим:
 • Паркирање на паркингот на Пеш, околу Црквата Свети Петар и Павле, на Упија, на коловоз од Црквата Свети Петар и Павле до куќата од каде ќе се земе невестата НЕ Е ДОЗВОЛЕНО во ниту еден момент од 12ти до 14ти јули;
 • Сообраќајот со моторни возила низ Галичник во ПЕТОК, 12ти јули ќе биде забранет од 21:00 часот до 01.00 часот по полноќ;
 • Сообраќајот со моторни возила низ Галичник во САБОТА, 13ти јули ќе биде забранет од 18.00 до 22.00 часот;
 • Сообраќајот со моторни возила низ Галичник во НЕДЕЛА, 14ти јули ќе биде забранет од 7.30 до 15.00 часот.
 • Во термините во кои е забранет сообраќај, паркирањето на автомобили кои ќе доаѓаат кон Галичник ќе биде покрај коловозот пред Селска ливада;
 • Месна заедница Галичник обезбедува слободен превоз на посетителите во сабота и во недела на релација Селска ливада – Галичник.
 • Сообраќајот може да биде затворен и надвор од овие термини ако за тоа се утврди дека има потреба;
 • Оној кој ќе има потреба од сопствениот автомобил во овие термини, автомобилот треба да го паркира надвор од Галичник, освен сопствениците на имот на Пеш, Гегоско и Бошнакоско маало;
 • Непрописно паркираните возила (паркирани спротивно на овие правила), ќе бидат отстранети со помош на специјално возило – пајак.

Однапред благодариме за разбирањето и соработката.

Статисти – Галичка свадба 2024

Статисти – Галичка свадба 2024

Се известуваат сите Галичани кои сакаат да учествуваат како статисти на Галичката свадба, дека е потребно облечени во галичка носија во сабота на 13.07.2024 година во период од 18:00 часот до 19.00 часот, да се пријават кај Евгенија Плачкоска внатре во црквата Св. Петар и Павле. На учесниците ќе им биде даден авторски договор за исплата на хонорари што ќе го потпишат во таа прилика. За поедноставување на постапката, ве охрабруваме вашите лични податоци (име, презиме и матичен број) и податоци за плаќање (број на трансакциска сметка и банка), да ги испратите однапред по мејл на mzgalichnik@gmail.com. Хонорарот изнесува 2.500 денари за возрасни и 2.000 денари за деца. Податоците за малолетните лица ги доставуваат родителите и треба да бидат дополнети со матичен број и трансакциска сметка на која ќе се изврши исплатата. Укажуваме дека статистите задолжително треба да носат ЧЕВЛИ (никако патики). Напоменуваме дека исплата ќе се направи само за целосно исполнета обврска, односно учество во манифестацијата во сабота и недела (13ти и 14ти) јули. Евиденција за учество ќе се води со пријавата во сабота, и со пријава за присуството во 8.30 часот во недела на истата локација (црквата), а присуство ќе се потврди со своерачен потпис на список за евиденција.